onsdag 15 januari 2014

Smarta tankar

Jag till hör ju människorna som tänker en hel del, väldigt mycket med klara ord. Tänkte dela med mig lite utav hur jag försöker tänka under min vardag och för att få en så positiv inställning som möjligt, jag vet att jag skrivit lite om det tidigare och ni hittar det under " Klok ord" i mitt arkiv, men tänkte fortsätta skriva lite inlägg om det. 

Inställning vet ni att jag pratat mycket om tidigare och jag tror verkligen på det. Självklart kan inte en inställning påverka om man drabbas utav en sjukdom eller att man får tacklas med ett svårt illamående under graviditeten. Däremot hjälper det att ha en bra inställning och att välja rätt strider i vardagen, du får då lättare att komma över svåra / jobbiga saker och du gräver inte ner dig, utan du får en ljusare syn på livet som i sin tur gör dig till en lyckligare person. 

Jag skulle säga att grunden till en positiv inställning är att man inser att man alltid har ett val i hur man skall reagera. Till exempel så började dom borra och låta väldigt mycket nere i vårt trapphus i morse, inte så långt efter Christian gått till jobbet och jag vaknade direkt. Jag behövde verkligen sova, då natten varit ganska jobbig, med rygg ont och en bebis som inte velat ligga stilla i magen. Men det lät högt och det var bara att stiga upp. 

Här har jag direkt två val, som påverkar mig på olika sätt:
1. Antingen blir jag väldigt irriterad, låter den negativa energin gå åt till att tänka på hur fruktansvärt mycket det väsnas och varför var dom tvungna att borra och greja just i dag, då jag sovit dåligt. Hade gärna sovit ett par timmar till. Fan också denna dag började ju inte bra.. suck!

2. Jaha, bra att några är pigga och alerta så här på morgonen och börjar jobba tidigt. Härligt att dom äntligen får ordning på trapphuset och gör det snyggt, har ju väntat på att dom skulle måla om länge! Det är ju alltid så mycket trevligare med ett snyggt trapphus.

Varje dag, flera gånger om dagen dyker det upp situationer som ger dig möjlighet att öva på din inställning. Det gäller bara att stanna upp och finna dem och inse att man har ett val varje gång. Ibland lättare sagt än gjort, men det går! Och när man väl börja få kläm på det så inser man ganska snart hur mycket lättare allt blir när man tänker på det positiva alternativet. Förstår man också vilken otrolig skillnad det blir av hur du upplever saken eller till och med livet i sig av att välja den positiva tanken regelbundet så kommer du inte vilja grotta in dig i det negativa något mer. 

  • Tänk själv, du vaknar på morgonen och går ut till bussen som verkar vara försenad i dag igen och inte komma. Du bestämmer dig för att gå, antingen svär du tusen gånger över den jävla bussen som aldrig kommer i tid om den ens kommer eller så bli du glad av lite motion och frisk luft i näsan.
  • Du får tillbaka en tenta som du inte fick det betyg du hoppades på, antigen vara arg hela dagen eller tänka, att ja fixar det nästa gång!
  • Du är på gymmet efter jobbet vid 17,30 tiden då ALLA andra också är där, du inser att den maskinen du skall träna på är det folk vid och flera står i kö. Antingen surar du ordentligt med att varför skall det alltid vara folk just där jag skall vara ? Eller så väljer du en annan maskin eller övning som tränar samma muskelgrupp och inser att det funkade.
  • Du kommer hem från jobbet och känner dig ganska sliten efter allt som vart på arbetet i dag. Du slår upp Facebook och självklart har präktiga " Lisa" lagt upp en bild från hennes senaste bokade resa, just dit du drömmer om att åka om du någon gång för råd. Antingen så märker du hur avundsjukan växer samtidigt som du tittar ut genom fönstret och ser inte ett dugg för att det är vinter och kolsvart. Eller så sparar du bilden och öppnar en ny mapp på datorn som heter " MINA MÅL"


Första steget mot en bättre vardags-inställning är redan vid första tanke-valet. i Början kommer du nog få brottas lite med dig själv, för det är inte jätte enkelt att alltid försöka tänka bra och positivt, men ju oftare du stannar upp och väljer tankar i nya banor så kommer du göra det mer automatiskt till sist. Och det gör dig till en lyckligare människa. 

Självklart måste man få bli arg och irriterad. det är mänskligt och det hjälper oss i utvecklingen och förändrar saker till det bättre. Men i många fall tror jag till 100 % att man ibland väljer att bli irriterad över saker man verkligen inte kan styra eller påverka och det är verkligen lönlöst. Tex, att varje kväll då du och din sambo träffas och ska ha myskvällar hemma eller precis innan ni skall sova så ligger den andra parten med sin mobiltelefon och pillar med den och du är verkligen skit irriterad över detta och det stör dig så mycket.
Men här kan ju faktiskt din arga och negativa reaktion vara till någon nytta som kan göra att ni får bättre tid tillsammans och tar vara på varandra med en smartare kvalitetstid. 
Jämfört med att väja att bli arg över en trång buss där det inte finns några sittplatser. Trots att du får stå upp där, med din tunga väska och svettas till tusen, var glad att du kom med bussen och inte behövde vänta på nästa. Där är ett sådant läge då du verkligen inte kan göra något och då är det ingen ide att bli irriterad för det. Det kostar ingenting att tänka positivt, det tar inte heller längre tid än en negativ tanke. Utan alla kan!


Love 
Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar